Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Avcılığı Üretimi 2023’te Rekor Seviyeye Ulaştı
Ülkede su ürünleri yetiştiriciliği üretim miktarı, 2002 yılında 61 bin ton iken 2023’te 556 bin 287 tona yükseldi. Aynı yıl su ürünleri avcılığı da 454 bin 59 tona ulaştı.
Türkiye, su ürünleri yetiştiriciliği alanında dünya genelinde 200 ülke arasında 16. sırada yer alıyor. Avrupa ülkeleri içinde ise yetiştiricilikte Türkiye ikinci, deniz ürünleri avcılığında ise dördüncü sırada bulunuyor.
Artan üretimle birlikte yasal düzenlemeler ve sıkı denetimler de hayata geçirildi. Denetimler, deniz ve iç sulardaki av sahaları, nakil güzergahları, balık işleme tesisleri, balık halleri ve soğuk hava depolarını kapsayacak şekilde 7 gün 24 saat esasına dayalı olarak gerçekleştiriliyor.
Bakanlık ekipleri 2023 yılında su ürünlerine yönelik 139 bin 476 denetim yaparak, yasal mevzuata uymayanlara 37,7 milyon lira idari para cezası uyguladı. Bu denetimler sonucunda 327 ton su ürünü ile birlikte 22 balıkçı gemisi ve 2 bin 859 avlanma aracı ele geçirildi.
2021’in 11 ayında ise bakanlık ekipleri 144 bin denetim yaparak, mevzuata uymayanlara 55 milyon lira idari para cezası kesildi. Bu süreçte 477 ton su ürünü, 41 balıkçı gemisi ve 1552 av aracına el konuldu.
Bakanlık, su ürünleri denetim çalışmalarına aralıksız devam edeceğini belirtti. Hamsi avcılığına özel olarak yapılan düzenlemelerle hamsinin yanı sıra diğer türler de üretim planlaması kapsamına alındı. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, 2024-2025 av sezonu için 400 bin tonluk hamsi kotası belirledi ve balıkçı gemisi sahipleri arasında dağıttı.
Genel Müdürlük, hamsi kotasını dijital platformda takip ediyor ve denetimleri kare kodlu üretilen elektronik belgelerle gerçekleştiriyor. Böylece piyasaya sunulan ürünlerin kalitesi garanti altına alınıyor.